ZW-ERD: Kom goed beslagen ten ijs!

03 februari 2025 Geschreven door: Stéphanie Heijtlager

Beslag op een ziektewetuitkering

Werkgevers krijgen er helaas wel eens mee te maken: loonbeslag bij werknemers. Niet leuk voor de werknemer natuurlijk, maar vaak ook een administratieve rompslomp voor werkgevers. Ook op een Ziektewetuitkering kan door een schuldeiser beslag worden gelegd en als de ex-werkgever eigenrisicodrager is voor de Ziektewet, dan kan deze dus ook te maken krijgen met schuldeisers die beslag leggen op de Ziektewetuitkering van een ex-werknemer.

Bij zowel loonbeslag als beslag op een Ziektewetuitkering moet rekening gehouden worden met de beslagvrije voet. De werknemer of de uitkeringsgerechtigde moet namelijk wel voldoende overhouden van het loon of de uitkering om van te kunnen leven. De beslagvrije voet bestaat in de basis uit 90% van de voor de werknemer/uitkeringsgerechtigde geldende bijstandsnorm. Deze norm is afhankelijk van de leefsituatie en leeftijd van de werknemer/uitkeringsgerechtigde. Soms kan de basisnorm hoger zijn, als de zorgkosten of woonkosten bijvoorbeeld hoger zijn.

In een uitspraak van de voorzieningenrechter (sector bestuursrecht) van de rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2024:3163) was door een schuldeiser beslag gelegd op de Ziektewetuitkering van een betrokkene. De Ziektewet gerechtigde is het niet eens hoe het UWV uitvoering (lees: beslagvrije voet heeft berekend) heeft gegeven aan het beslag op zijn Ziektewetuitkering en heeft daarom in een spoedprocedure de rechter gevraagd een voorlopige voorziening te treffen, zodat hij zijn volledige uitkering in afwachting van de uitkomst van het beroep tegen de beslissing van het UWV (tegen het verlagen van de uitkering als gevolg van het beslag) volledig te ontvangen.

Was dat nou wel zo slim?

De voorzieningenrechter wijst de gevraagde voorlopige voorziening af. Het UWV is namelijk niet de organisatie die de hoogte van de beslagvrije voet vaststelt; dat is de deurwaarder. Het UWV voert alleen het derdenbeslag uit en kan alleen worden aangesproken over de (juiste) uitvoering van het beslag. Kortom: de Ziektewet gerechtigde kwam niet goed beslagen ten ijs en was aan het verkeerde adres bij de bestuursrechter. Hij zal zich tot de deurwaarder en/of de civiele rechter moeten wenden om de hoogte van de beslagvrije voet aan te vechten. 

Ook voor de eigenrisicodrager geldt dus dat de verantwoordelijkheid zich beperkt tot de uitvoering van het beslag en niet het vaststellen van de hoogte van de beslagvrije voet en wat er dus wordt ingehouden op de Ziektewetuitkering. Mocht jouw organisatie als ZW ERD dus aangesproken worden door een Ziektewet gerechtigde dat het beslag niet juist zou zijn, kom dan als ERD ZW goed beslagen ten ijs en wijs naar de deurwaarder!

Gerelateerde artikelen